Wulpen bij volle maan

Tekst en foto boven Hans Peeters

De datum 31 augustus was zorgvuldig uitgezocht. Volle maan. Mijn wens was al langer om dan Gruttoland te bezoeken, in de hoop wulpen op hun slaapplaats te kunnen fotograferen. En als dat niet zou lukken, om ze dan in elk geval vroeg in de avond te zien arriveren. Met volle maan zie je nu eenmaal meer op een pikdonkere plek als Gruttoland.

Goudplevier / Jappie Seinstra

Wulp / Jappie Seinstra

Maar eerst Jappie

Jappie Seinstra stuurde afgelopen week nog een bericht met foto’s, dat we u niet willen onthouden: “Hier nog een paar plaatjes van vorige week maandag, 21 augustus 2023. Het was nog prima weer toen en er zaten veel vogels in de dobbe. De goudplevieren, wulpen en regenwulpen  kwamen deze keer wat dichterbij. Ook de aanwezige Temmincks strandloper liet zich van dichtbij fotograferen. Op één van de foto’s heeft ‘ie net een larve uit het slik getrokken.”

Temmincks strandloper / Jappie Seinstra

Kleine plevier / Gert Buter

Harde wind en zware bewolking

Toen ik later in de middag een van de fotohutten betrok stond er een stevige wind. Daardoor waren er misschien wat minder vogels op de plas, maar bergeenden en kieviten trokken zich er weinig van aan. Ze kwamen drinken en badderen, maar door de golfslag zat er een mooi spiegelbeeld niet in. Watersnippen houden kennelijk minder van dat klotsende water tegen hun buik en zochten dekking tussen de begroeiing. De hemel was zwaar bewolkt en dat gaf weinig hoop op een mooie heldere avond met volle maan.

Watersnip / Gert Buter

Watersnip en wintertaling in hun element / Hans Peeters

Foto van de maand

Voor het zover was, stond ons eerst nog een klus te klaren. Het was de laatste dag van de maand en een aantal fotografen had in totaal 34 foto’s ingestuurd voor de verkiezing ‘Foto van de maand’. Er viel deze keer dus echt wat te kiezen. Alle inzendingen werden door Murk en ondergetekende kritisch bekeken, gewikt en gewogen. Uiteindelijk viel onze keuze op een fraaie en haarscherpe watersnip, gefotografeerd door Edwin ter Hennepe uit Amersfoort. De vogel staat tegen een fraaie zachtgroene achtergrond met een toefje begroeiing aan de zijkant. Gefeliciteerd Edwin en het gewonnen boek Gruttoland is naar je onderweg.

De hutten sluiten halverwege deze maand en dan duurt het weer tot volgend voorjaar, voordat men terecht kan. Dus hebt u afgelopen seizoen gefotografeerd in Gruttoland. Het is voor 2023 de laatste kans om uw foto’s in te sturen voor de Foto van de Maand-verkiezing. Plaats uw foto’s op Facebook onder opmerkingen bij het laatste bericht.

Watersnip – Foto van de Maand / Edwin ter Hennepe

Wulpen op hun slaapplaats / Hans Peeters

Slaapplaats

Om 18.00 uur nam ik opnieuw plaats in een van de fotohutten. Na een uur wachten en me vergapen aan een watersnip die vlakbij, voorzichtig uit de begroeiing kwam, begon de avond langzaam te vallen. De wind was gaan liggen en er stond inmiddels geen wolkje aan de lucht. Vanaf 19.30 uur arriveerden steeds vier, vijf wulpen tegelijkertijd. Vergezeld door hun helder, melodieus geroep streken ze neer op de ondiepe plas. Ze begonnen ijverig hun verenpak te poetsen en peurden met hun lange sabelachtige snavel diep in de zachte modder. Aan voedsel geen gebrek. Er arriveerden meer en meer wulpen, tot ik er uiteindelijk minstens 50 telde. Ze werden vergezeld door wel 150 kokmeeuwen en meeuwen en wulpen bleken elkaar goed te verdragen. Enkele keren ging de hele meute massaal de lucht in, om enkele minuten later weer neer te strijken. De zon ging langzaam onder, het fotografisch blauwe-uurtje kleurde het water en uiteindelijk veranderde de dobbe in een prachtig oranjekleurig tafereel. Het enige dat ontbrak was de volle maan.

Wulp / Hans Peeters

Wulp tijdens het blauwe uurtje / Hans Peeters

De avond valt / Hans Peeters

De slaapplaats vol wulpen en kokmeeuwen / Hans Peeters

Volle maan

Omdat het van Wommels naar mijn thuis altijd nog 1.45 uur rijden is, besloot ik om 21.00 uur op te breken. Dankbaar en tevreden na een prachtige avond reed ik de polder in. Daar verscheen voorzichtig aan de horizon een fraaie, oranjerode volle maan, die langzaam de hemel in klom. Toch nog.

Toch nog een volle maan (archief beeld) / Hans Peeters

Nog enkele sfeerbeelden van afgelopen week:

Regenwulp / Bennie van der Weide

Watersnippen / Bennie van der Weide

Regenboog boven Gruttoland / Bennie van der Weide

Kneu / Bennie van der Weide

Temmincks strandloper (let op de grootte in vergelijking tot de witte kwikstaart) / Bennie van der Weide

Het bericht Wulpen bij volle maan verscheen eerst op Agrarisch Natuurfonds Fryslân.