Tekst en beeld Hans Peeters
Voordat Hans Peeters vrijwilliger werd bij de stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân, bezocht hij het weidevogelparadijs van boer Murk incidenteel. Hier volgt een relaas uit zijn vogellogboek van 15 april 2016, na een bezoek aan Murk Nijdam.
Een gekkenhuis
Er zijn momenten dat het stil is en dan is het weer een gekkenhuis. Er komen grutto’s met kemphanen en tureluurs van alle kanten ingevlogen. Soms staan er wel 150 grutto’s bij elkaar in de plasdras. Poetsend, etend en baltsend. Het gruttokoor zingt uitbundig en luidruchtig haar eigen naam. Dit uitbundige voorjaarsgeluid is werkelijk met niets te vergelijken.
Gruttobedrijf
Het idee dat dit het drukst bevolkte gruttoland is van Nederland en waarschijnlijk van Europa of ter wereld, geeft een heel bijzonder gevoel. We spreken boer Murk. Zijn grutto’s zijn voor hem net zo belangrijk als zijn koeien. Misschien zelfs belangrijker. De man is vol passie over zijn weidevogels en in deze tijd van het jaar is hij 40 uur per week bezig met zijn gruttobedrijf. Alles voor de koning van de weide.
Plasdras
De koeien lopen op een weiland dichtbij zijn boerderij. De omliggende landerijen zijn momenteel allemaal weidevogelgebied. Het gras met hier en daar kale plekken, bestrooid met ruige stalmest. Daar houden weidevogels van, net als van de greppels waarin het water hoog staat. Twee grote delen met plasdras met 3 cm waterstand. Hier vinden honderden weidevogels hun dagelijkse kost.
Klutenzwaai
Elke gruttopik en klutenzwaai (zij maaien door het water om te eten) lijkt raak te zijn. Volgens Murk eten ze vooral poppen en larven van eendagsvliegen. Er moeten er miljoenen in het water en de bodem zitten.
Gekleurringde huwelijken
We zien klutenpaar CA en CW. Twee jaar geleden allebei geboren op het land van Murk. Twee gekleurringde grutto’s broeden hier al jaren met elkaar. Het lijkt of gekleurringde vogels zich tot elkaar aangetrokken voelen. Lotgenoten?
Bronzen Grutto
Kemphanen houden hun eerste toernooigevechten. Wat een vogelland!
Hulde aan Murk. Terecht dat hij vorige maand de Bronzen Grutto van Vogelbescherming ontving. Dik verdiend!
Nawoord
Dit verslag is een weergave van de oude situatie bij boer Murk. Tegenwoordig is er nog meer ruimte voor de vogels om te broeden en is het plasdras gedeelte sterk uitgebreid. De vogels weten Gruttoland meer en meer te vinden. Murk en stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân bieden weidevogels een mooie toekomst.
Wilt u met eigen ogen zien hoe fantastisch Gruttoland is of wilt u een dagje komen fotograferen? U bent van harte welkom!