KLUUT UIT WOMMELS VESTIGT WERELDRECORD

door Hans Peeters

Een kluut in 2014 geringd in vogelreservaat Gruttoland van Murk Nijdam, verblijft momenteel in India.

Kluut FE in Gruttoland – foto Lubbert Boersma

Op 9 maart 2022 filmde de Indische natuurfotograaf Debassh Mahapatra, in het natuurreservaat Chilika Ramsar Site nabij Nalabana in Oost-India een paartje kluten. Ook in India hebben de vogels het voorjaar in het hoofd en Debassh filmde de paring. Toen hij goed keek, zag hij dat het vrouwtje geringd was. De vogel droeg rechts een koperkleurige ring met daarboven een groene. Links droeg de vogel een witte ring met de zwarte lettercombinatie AE.

Wat bleek, kluut wit AE was op 16 juni 2014 als kuiken geringd bij boer Murk in Wommels. Het klutenkuiken werd geringd door Rienk Hibma, die kluten voorziet van een kleurring in het kader van een Sovon-project. Na 2014 is kluut AE in 2017 nog waargenomen door Andre Boven in de Breebaartpolder, nabij de Dollard.

Een gekleurringde kluut – foto Teade de Boer
De speculatieve route van kluut AE; hoe zij in werkelijkheid vloog weten we niet. Kaartje geënsceneerde route door Rienk Hibma

Een ongelooflijke en ongebruikelijke afstand die kluut AE afgelegd heeft. Zou de vogel in een min of meer rechte lijn naar het oosten zijn gevlogen dan is het altijd nog een kleine 9.000 km naar het natuurreservaat Chiliki in Oost-Indië. De route die de vogel dan gevolgd zou kunnen hebben, zou gaan via: Polen – Oekraïne – Kazachstan – Afghanistan – India. Maar dat is puur speculeren, want we weten het niet. Mogelijk heeft kluut AE nog veel meer omzwervingen gemaakt en veel meer vlieguren op de teller staan.

Kluut in Gruttoland – foto Hans Peeters

Normaal overwinteren bij ons broedende kluten in het Waddengebied en in Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal. Van de kluten die in Gruttoland geringd zijn, zijn er de afgelopen jaren terugmeldingen geweest uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië. Er zijn ook kluten die elk jaar trouw terugkeren naar de landerijen bij Wommels. 

Verspreidingsgebied van kluten uit Gruttoland

Volgens Marc van Roomen van Sovon is de ontdekking van kluut AE in Indië ronduit spectaculair. Wel is bekend dat er uitwisseling plaatsvindt tussen Nederlandse kluten en Hongaarse, maar een Nederlandse kluut die naar India vliegt is van een totaal andere orde.

Met dank aan: Debassh Mahapatra, Marc van Roomen, Petra Manche, Atser Sybrandy, Rienk Hibma  en Teade de Boer.

Foto Rob Blanken

De foto’s bij dit blog zijn niet van kluut AE, maar van haar soortgenoten gefotografeerd in Gruttoland.

Foto bovenaan is van Bennie van der Weide

Het bericht KLUUT UIT WOMMELS VESTIGT WERELDRECORD verscheen eerst op Agrarisch Natuurfonds Fryslân.