door Hans Peeters / foto boven Lubbert Boersma
Weet u het nog, begin april van dit jaar ontvingen we bericht dat de in 2014 in Gruttoland geringde kluut AE, was gesignaleerd in een natuurreservaat in India. Op een promofilmpje voor het gebied Chilika Ramsar Site was de paring te zien van AE met een ongeringde kluut. Hoewel er hier en daar vraagtekens werden geplaatst bij de betrouwbaarheid van dit opmerkelijke verhaal, kon het tegendeel niet worden bewezen.
Totdat afgelopen week dezelfde kluut AE plotseling werd gesignaleerd in Gruttoland! En dat niet alleen. Zij liep daar in de plas met drie kuikens. Aangezien de kuikens ongeveer 2 weken oud waren en een kluut 24 dagen broedt, heeft de paring van de vogel rondom 10 mei plaats gevonden. Dat zij naar India zou zijn gevlogen, daar heeft gepaard en vervolgens weer terug naar Friesland is gekomen, is ongeloofwaardig. We gaan er dus van uit dat het filmpje knap in elkaar is gemonteerd, maar dat de beelden ergens van internet zijn ‘geleend’.
Nakomelingen geringd
Feit is wel dat kluut AE een geheimzinnig leven leidt. Zij werd in 2014 geringd, daarna voor het eerst in 2017 teruggezien in de Breebaartpolder en nu pas in 2022 weer in Wommels. Hoewel de ring van kluut AE deze week door de ringploeg kon worden afgelezen, is het nog niet gelukt de vogel te fotograferen. De ringploeg, die bestaat uit Teade de Boer, Rienk Hibma, Atser Sybrandy, Pieter Breeuwsma, Jikke Bergsma en Murk Nijdam, wist wel 2 van de nakomelingen van AE te ringen. De kuikens kregen respectievelijk de kleurringen om YX en YZ om. We wachten in spanning af of we in de toekomst vaker van deze vogels zullen horen.
Record aantal kluten
Zoals eerder vermeld broedde er dit jaar een record aantal kluten in Gruttoland. We telden maar liefst 32 nesten. Afgelopen woensdag wist de ringploeg niet minder dan 25 kuikens te ringen. Een absoluut record. Teade de Boer: “Het was hard werken om zoveel kuikens te vangen en te ringen. Maar omdat we goed op elkaar zijn ingespeeld, liep de ringsessie als een goed geoliede machine.”
Dankzij dit ringwerk komen we steeds meer over deze vogels te weten. Bijvoorbeeld waar ze heenvliegen en hoe lang ze daar verblijven. Waar ze broeden en wat voor eisen ze aan hun leefgebied stellen. De lichtgewicht ringen met lettercodes kunnen op afstand met een telescoop afgelezen worden. De geringde vogels hoeven dus niet opnieuw gevangen worden.
Het bericht Klutenmysterie opgelost verscheen eerst op Agrarisch Natuurfonds Fryslân.