Dames in kanten onderjurken

Foto’s Lubbert Boersma / Tekst Hans Peeters

Zo ongeveer beschreef Hans Dorrestijn een lepelaar, toen hij deze voor de eerste keer zag.

Volwassen lepelaar, herkenbaar aan de zwarte snavel (foto Lubbert Boersma)

Lepelaars zijn geen alledaagse verschijningen op Gruttoland, maar elk jaar komen ze toch wel even op bezoek. Zelf had ik het geluk om op 21 april van dit jaar een volwassen exemplaar te fotograferen.

Tien dagen geleden zat Lubbert Boersma in een van de fotohutten toen hij plotseling drie lepelaars in beeld kreeg. Een volwassen vogel; herkenbaar aan de zwarte snavel. En twee jonge vogels, die te herkennen zijn aan de vleeskleurige snavel en zwarte vleugelpunten. Een van de jonge vogels bleek geringd te zijn met de lettercode W (van wit) NC5R.

NC5R in beeld met broertje of zusje (foto Lubbert Boersma)

NC5R

Bij navraag bleek de vogel op 2 augustus 2021 als nestjong geringd te zijn op het onbewoonde Waddeneiland Griend door vogelringer Harrie Horn. Op 11 september werd deze lepelaar voor het eerst gezien bij Harlingen. Daar verbleef hij een week en werd vervolgens op 20 september waargenomen door Lubbert op Gruttoland.

Jonge lepelaar, herkenbaar aan de roze snavel (foto Lubbert Boersma)

Samen op trek

In het najaar vormen lepelaars groepen en trekken dan in elkaar gezelschap naar Mauritanië in Noord-Afrika. Jonge vogels blijven daar meestal vier jaar, voordat ze voor het eerst weer terugkomen naar hun geboortegrond. Dat is de tijd dat ze volwassen zijn en zelf voor gezinsuitbreiding gaan zorgen. We kijken nu al uit naar de terugkeer van NC5R over enkele jaren.