BOEK OVER GRUTTOLAND VERSCHIJNT

Open Dag Gruttoland

Op zaterdag 1 april a.s. (geen grap) bent u tussen 10 en 17 uur van harte welkom tijdens onze Open Dag in Gruttoland, Slachte 4 te Wommels. Kom met eigen ogen de weidevogelpracht vanuit onze kijkhutten zien! De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig!

Open Dag 2022 / foto Henk Bootsma

Tijdens de Open Dag kunt u het dan juist verschenen boek Gruttoland kopen met een fikse korting van maar liefst € 5,40. Normale verkoopprijs is € 24,90, tijdens de Open Dag in Gruttoland slechts

€ 19,50. Deze kans mag u niet voorbij laten gaan!

Boer Murk Nijdam uit Wommels is met zijn 29 melkkoeien een extensieve melkveehouder. Zelf noemt hij zich liever gruttoboer. Al vele jaren stemt hij zijn agrarisch beheer af op het welzijn van de weidevogels. Hij heeft er alles voor over om het grutto’s, tureluurs, kieviten, scholeksters enzovoorts, naar de zin te maken. Nijdam, die 60+ is en geen opvolger heeft, vroeg zich de laatste jaren steeds vaker af: ‘Hoe moet het met de grutto’s, als ik straks genoodzaakt ben te stoppen met boeren?’

Boer Murk heeft zijn leven gewijd aan de grutto

In ‘Gruttoland’ vertelt Murk over zijn passie voor boeren en voor weidevogels. Hoe hij als kind kievitseieren zocht, als jonge knaap zijn vader hielp en bij de overname van het bedrijf besloot om groter te groeien. Ook vertelt hij, hoe hij daarna tot inkeer kwam en besloot om gruttoboer te worden. De toekomst van zijn grutto’s en andere weidevogels, daar draait het om. Vorig jaar gaf Murk zijn erfgoed in handen van de stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF), om de toekomst van de weidevogels aan de Slachte in Wommels veilig te stellen. Hiermee werd het ANF eigenaar van zevendertig hectare weidevogelland.

Boer Murk vertelt in het boek zijn levensverhaal

Ereloge voor fotografen

Murk zou Murk niet zijn, als hij zijn passie met zoveel mogelijk mensen wil delen. Jaarlijks ontvangt hij honderden mensen op zijn gruttoboerderij. Speciaal voor fotografen en andere bezoekers bouwden Nijdam met vrijwilligers, bij de plasdras vier vogelkijkhutten. Twee worden er gebruikt voor excursies, waarbij men onbespied dicht bij de vogels komt. De andere twee hutten zijn speciaal ingericht om vanuit te fotograferen. Ze zijn verzonken in het water, waardoor fotografen zich op ooghoogte met de vogels bevinden. Het hele seizoen worden hier de mooiste vogelfoto’s gemaakt. Reserveren voor hutten en excursies kan via www.gruttoland.nl

Gruttoland met de vier vogelkijk- en fotohutten / foto Teade de Boer

Op verzoek van het ANF schreef Hans Peeters het boek ‘Gruttoland’ dat gaat over boer Murk, zijn weidevogels en zijn Gruttoland.

Over de auteur

Hans Peeters kijkt vanaf zijn tiende jaar naar vogels en werkte ruim 30 jaar bij Vogelbescherming Nederland. Een groot aantal jaren was hij hoofdredacteur van het tijdschrift Vogels. Als vogelfotograaf kwam hij jaren geleden voor het eerst bij boer Murk. Inmiddels heeft hij al vele uren doorgebracht in diens fotohutten en ontstond er een hechte vriendschap tussen gruttoboer en auteur. ‘Gruttoland’ is een ode aan boer Murk voor zijn tomeloze inzet voor de weidevogels. Met ‘Gruttoland’ schreef Peeters zijn vijftiende boek.

Kussende kluten

Kussende kluten

Ook zijn in het boek 29 vogelportretten opgenomen van de meest kenmerkende vogels die in Gruttoland voorkomen. Zo wordt men meegenomen in de wereld van krijgshaftige kemphanen, koningin kievit en kussende kluten.

Ook komen tal van beschermers en onderzoekers aan het woord.

Het boek ‘Gruttoland’ is doorspekt met kleurenfoto’s, waaronder een groot aantal weidevogels. Alle foto’s zijn belangeloos beschikbaar gesteld door meerdere Gruttolandfotografen.

Het boek Gruttoland – erfgoed van Murk Nijdam; door Hans Peeters; uitgave Agrarisch Natuurfonds Fryslân; 168 pag.; hard cover; ISBN 9789464 710397, prijs € 24,90 in de boekhandel. TIJDENS DE OPEN DAG € 19,50

Het bericht <strong>BOEK OVER GRUTTOLAND VERSCHIJNT</strong> verscheen eerst op Agrarisch Natuurfonds Fryslân.