Gruttofilm in première

Gisteravond, donderdag 7 juli, was de première van de film Grutto! In de Pathé-bioscoop te Ede kwam een groot aantal grutto-bobo’s bijeen om zich onder te laten dompelen in deze gruttosensatie. Ook boer Murk uit Wommels was van de partij.

Boer Murk en vrijwilliger Rienk Jelle Hibma waren bij de premiere in Ede (foto Hans Peeters)

Na de inleiding van filmmaker Ruben Smit hield Jochem Myjer een voordracht over zijn liefde voor de grutto. Daarin memoreerde hij dat hij vorig jaar bij boer Murk op bezoek was en daar een zojuist gezenderde grutto los mocht laten. Dat maakte een onvergetelijke indruk op hem. Na het optreden van Myjer kon de avond eigenlijk al niet meer stuk.

Jochem Myjer vertelt over zijn liefde voor de grutto (foto Hans Peeters)

De reis van de nationale vogel (Tekst Vogels nr. 3)

‘De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van Gouden-Kalf-winnaar Ruben Smit. Ruben en zijn crew volgden de grutto op zijn reis over de wereld. En ze ontdekten: overal vechten vogels om te overleven, en dat gaat niet altijd goed samen met mensen.

In rap tempo verdwijnt de grutto uit ons land. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons landschap? Ruben Smit: “De grutto is de ideale verhalenverteller. Hij vertelt ons hoe de natuur ervoor staat en hoe onze nationale natuur verbonden is met die van elders in de wereld.”

De film brengt de kijker van de uitgestrekte veenmoerassen in Estland, waar de oer-grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland; naar Senegal, waar de grutto overwintert in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren.

Het klimaat verandert en door weersextremen is het leven voor de rijstboeren zwaar. Het gesnoep van de grutto aan de rijst zorgt voor voortdurende spanning.

Gruttokuiken in Gruttoland (foto Willem de Wolf)

Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht vanuit West-Afrika naar Nederland, de kraamkamer van de grutto. In ons koude kikkerland probeert driekwart van de wereldpopulatie voor nageslacht te zorgen. In de weilanden van boer Piet en boer Wim moeten ze vele tegenslagen overwinnen. Van jagende roofvogels tot maaimachines en slagregens. Overal ligt gevaar op de loer. Een andere groep grutto’s vliegt door tot in IJsland. In het vruchtbare land van vulkanen floreert de grutto als nooit tevoren.

Liefde voor de grutto (foto Jappie Seinstra)

Fraaie beelden

Tot zover de tekst in Vogels. De film vertoont schitterende beelden, waarvoor een groot compliment aan het filmteam. Misschien maakte het shot van Senegalese rijstboerinnen wel het meeste indruk. Zij verwensen de grutto’s, omdat die een groot deel van de ontkiemende rijstzaden eten op de akkers. Het legt het gruttoprobleem in het overwinteringsgebied pijnlijk bloot. Alle facetten van een gruttoleven zijn wel aanwezig in de film. Toch is het jammer dat het aspect agrarisch natuurbeheer enigszins onderbelicht blijft en het grutto-onderzoek, waarin Nederland een hoofdrol speelt, niet genoemd wordt. Een belangrijk deel van de weidevogelbeelden in Nederland zijn opgenomen in Gruttoland. Des te jammer is het dat de rol van Fryslân als weidevogelprovincie nauwelijks aandacht krijgt.

De film Grutto! is vanaf 7 juli te zien in de bioscoop.

Het bericht Gruttofilm in première verscheen eerst op Agrarisch Natuurfonds Fryslân.