Wat is een fotografie arrangement?Een fotografie-arrangement van Gruttoland is een unieke ervaring. Naast de volop aanwezige grutto kunt u vanuit een van drie kijkhutten ook vele andere vogelsoorten fotograferen. Het perspectief in fotohutten 'De Skries' (grutto) en 'De Hoants' (kemphaan) is op waterniveau, waardoor u mooie composities kunt maken. Kijkhut 'De Swel' (zwaluw) is op veldniveau maar door openingen aan de onderzijde kunt u ook op waterniveau fotograferen. Vanuit De Swel kunt u ook foto's van de zwaluwwand maken. Let op: de openingen van De Swel zijn minder geschikt voor grotere telelenzen. U huurt een van de 3 hutten voor € 76,= van 06.00 uur tot 14.00 uur. U kunt als u dat wilt de kijkhut naar eigen inzicht delen met collega fotografen en zo de kosten delen.

Gruttoland is een project van stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF). ANF werkt samen met Mediahuis Noord (Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, Dagblad van het Noorden en diverse weekbladen). Bij de boeking van een fotografie arrangement komt u uit bij de online bestelmodule van VanPlan. U kunt hier kiezen uit de nog beschikbare data. En direct betalen met Ideal. De vrijwilligers van Gruttoland wensen u alvast een fijne fotografiedag toe.

Boek hier direct je fotografie arrangement voor Gruttoland (klik hier) >>>
Overzichtsfoto van de plasdras van Gruttoland

U bent van harte welkom vanaf 6.00 uur, de reservering geldt tot 14.00 uur. Dan is het tijd om weer te vertrekken.

De fotohutten zijn vrij groot, 7 bij 3 meter. Er is voor meerdere fotografen dus meer dan voldoende ruimte. Fotograferen gaat het beste met behulp van een statief met schommelkop. Eventueel kunt u met behulp van een rijstzak fotograferen. Het is belangrijk dat de vogels u en de telelens zo min mogelijk zien. Bij gebruik van een statief verstoort u de vogels het minst krijgt u de beste fotokansen.

In de hutten staan stoelen en een tafel. Verder zijn er geen speciale voorzieningen / accessoires voor fotografen. Dit betekent dat u zelf een statief en eventueel rijstzak mee moet nemen.


Boek hier je fotografie arrangement bij Gruttoland (klik hier) >>>

Daarnaast:

 • Neem uw boekingskaart (ticketpoint/VanPlan) mee. Er kan door medewerkers of vrijwilligers van stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân naar worden gevraagd.
 • Om bij de hutten te komen, rijdt u op het betonpad direct langs de boerderij van Murk tot aan het einde van dat betonpad tot vlakbij de plasdras.
 • Daar parkeert u uw auto (graag zoveel mogelijk carpoolen).
 • In het weideseizoen graag de hekken weer achter u sluiten. Dit om te voorkomen dat Murks koeien ontsnappen.
 • Vervolgens gaat u heel stilletjes naar de fotohut die u geboekt hebt.
 • Totdat u vertrekt, blijft u in de hut.
 • Bij vertrek gaat u weer stilletjes naar uw auto.
 • Er is een toilet bij de parkeerplaats aan het begin van de plasdras. U kunt hier vrij gebruik van maken. Wilt het toilet aub netjes achterlaten?
 • In de hutten is geen elektriciteit.
 • Trek voldoende warme kleding aan.
 • Vanzelfsprekend maar toch: laat u de fotohut netjes achter, afval graag in de afvalbak of meenemen.

Datum: januari 2022

 • ticket fotografie arrangement

  ticket fotografie arrangement

 • Toegangsweg plasdras

  Toegangsweg plasdras

 • bezoekerscentrum Gruttoland

  bezoekerscentrum Gruttoland

 • Toiletten bezoekerscentrum

  Toiletten bezoekerscentrum

 • Parkeerplaats bij plasdras

  Parkeerplaats bij plasdras

 • Toilet bij plasdras

  Toiletvoorziening bij plasdras

 • Toegangspad plasdras

  Toegangspad plasdras

 • Binnenzijde kijkhut fotografen

  Binnenzijde kijkhut fotografen

 • Uitzicht kijkhut fotografen

  Uitzicht kijkhut fotografen

Heb je hulp nodig bij het bestellen of bestel je liever telefonisch? Bel dan met de VanPlan bestellijn: 0900 400 1000 (60 ct/min).

Wat is Gruttoland?

Gruttoland is een uniek project waar het traditionele boerenbedrijf en de weidevogels samenkomen. Boer Murk Nijdam en stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF) zijn een langdurige samenwerking aangegaan. Het is de bedoeling dat ANF de weidevogelparel van ruim 40 hectare van Murk Nijdam in stappen overneemt. Dit om het levenswerk van Murk Nijdam tot in lengte van jaren voort te kunnen zetten. Via verschillende publieksacties is door ANF geld ingezameld om de grond te op bijzondere voorwaarden van Murk Nijdam te kunnen kopen. Bijna 6.000 mensen leverden al een financiële bijdrage. Ook zijn er verschillende subsidies toegekend. Begin 2022 is bijna de helft van de 40 hectare in het bezit van ANF. Stichting ANF werkt voornamelijk met vrijwilligers. Zij is opgericht door verontruste weidevogelliefhebbers vanuit de Bond Friese VogelWachten (BFVW). Het is bedoeling dat ANF in de toekomst verspreid over Fryslân meer van dit soort projecten realiseert.
Gruttoland plasdras Murk Nijdam
Image
plasdras Gruttoland v2
Image
Image
Image
tureluur Gruttoland
scholekster bij Gruttoland

Waar vindt u Gruttoland?


In het hart van Fryslân ligt ‘De Greidhoeke’. Hier staat de boerderij van de familie Nijdam aan de Slachtedyk. Slachte is een oude naam voor binnendijk, een bijna 42 kilometer lange voormalige eeuwenoude slaperdijk die dwars door het oude Westergo kronkelt naar de zeedijk bij Oosterbierum. De Middelsee was de scheiding tussen Westergo en Oostergo. De grondsoort om de boerderij is aangeslibde kleigrond. Sinds 2000 is een groot deel van de dijk in beheer van It Fryske Gea. Het gebied bij Murk wordt ook wel ‘Brewaard’ genoemd, afkomstig van ‘Brede waard of vaart’.

Gruttoland is de naam van het eerste project van stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF). Tot 1 mei 2021 kunt u Gruttoland alleen bezoeken bij het boeken van een fotografie arrangement.


Algemene gegevens stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân

Agrarisch Natuurfonds Fryslân - (statutair Stichting Agrarische Natuurfondsen Fryslân)

Telefoonnummer: 058-2504388/06-51172174

Adres kantoor: Labadistendyk 2, 8637 VJ Wiuwert

KvK-nummer 70408319, RSIN - 858309063

Bankrekening nummer: NL72 RABO 0330 3130 53