Wat houdt een excursie in Gruttoland in?
Het is met ingang van het seizoen 2022 mogelijk om een excursie te boeken bij Gruttoland. Tijdens een excursie wordt je begeleid door een vrijwillige rondleider. Om te beginnen wordt je ontvangen in het bezoekerscentrum van Gruttoland. Dit centrum staat achter op het erf van Murk Nijdam. Het is functioneel ingericht voor groepen tot ongeveer 20 personen. De rondleider zal de groep verwelkomen en een korte presentatie over stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân en Gruttoland verzorgen.
Heb je vragen over een boeking? Bel dan met Van Plan: 0900 400 1000 (60 ct/min).

Daarna brengt de groep onder begeleiding van de rondleider een bezoek aan de plasdras van Gruttoland. Hier krijgt u uitgebreid de kans om vanuit een van de kijkhutten naar de aanwezige vogels te kijken. U kunt de rondleider indien nodig altijd om een toelichting vragen. Aan het einde van de excursie wordt er nog kort nagepraat en krijgt u een informatiepakket uitgereikt. Het gehele programma duurt ongeveer 2 uren.
Kijk hier voor de beschikbaarheid voor een excursie en boek direct via VanPlan >>>






Groepsexcursie
Wil je met een eigen groep een excursie beleven in Gruttoland? Bijvoorbeeld met je collega's van het bedrijf, je familie, een vriendengroep of liefhebbers van een lokale vogelwacht. Je kunt met maximaal 20 personen deelnemen. Je betaalt dan een vast bedrag van € 200,00.

Heb je hulp nodig bij het bestellen of bestel je liever telefonisch? Bel dan met de VanPlan bestellijn: 0900 400 1000 (60 ct/min).
Excursie individueel
Wil je alleen of met een bekende een excursie boeken? Dat kan ook. Een aantal keren in het seizoen is er een open inschrijving voor een excursie. Je beleeft het programma dan met andere geïnteresseerden. De kosten per persoon bedragen € 10,00. De groepsgrootte is maximaal 20 personen.

Kijk hier voor de beschikbaarheid voor een excursie en boek direct via VanPlan >>>
Aandachtspunten excursie:
- Neem je ticket mee en laat deze zien aan de vrijwillige rondleider.
- Parkeer op het terrein naast het bezoekerscentrum in de aangegeven vakken. Je rijdt langs de boerderij van Murk Nijdam aan de Slachte nr. 4.
- Probeer zoveel mogelijk te carpoolen. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt.
- Kom op tijd zodat je de start van de excursie kunt meemaken en je de andere deelnemers niet stoort.
- Volg tijdens de excursie aub de instructies van de vrijwillige rondleiders op.
- Probeer tijdens het praktijkdeel van de excursie zo weinig mogelijk geluid te maken. Zodoende verstoren we de broedende vogels niet.
- Na het praktijkdeel ga je weer terug naar het bezoekerscentrum. Hier krijg je een informatiepakket over Gruttoland en een aardigheidje uitgereikt.
- Bij het bezoekerscentrum en de plasdras is een toiletvoorziening aanwezig. Het toilet na gebruik aub netjes achterlaten.
Deel dit met je vrienden
Wat is Gruttoland?
Gruttoland is een uniek project waar het traditionele boerenbedrijf en de weidevogels samenkomen. Boer Murk Nijdam en stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF) zijn een langdurige samenwerking aangegaan. Het is de bedoeling dat ANF de weidevogelparel van ruim 40 hectare van Murk Nijdam in stappen overneemt. Dit om het levenswerk van Murk Nijdam tot in lengte van jaren voort te kunnen zetten. Via verschillende publieksacties is door ANF geld ingezameld om de grond te op bijzondere voorwaarden van Murk Nijdam te kunnen kopen. Meer dan 5000 mensen leverden al een financiële bijdrage. Ook zijn er verschillende subsidies toegekend. Begin 2022 is bijna de helft van de 40 hectare in het bezit van ANF. Stichting ANF werkt voornamelijk met vrijwilligers. Zij is opgericht door verontruste weidevogelliefhebbers vanuit de Bond Friese VogelWachten (BFVW). Het is bedoeling dat ANF in de toekomst verspreid over Fryslân meer van dit soort projecten realiseert.


Waar vindt u Gruttoland?
In het hart van Fryslân ligt ‘De Greidhoeke’. Hier staat de boerderij van de familie Nijdam aan de Slachtedyk. Slachte is een oude naam voor binnendijk, een bijna 42 kilometer lange voormalige eeuwenoude slaperdijk die dwars door het oude Westergo kronkelt naar de zeedijk bij Oosterbierum. De Middelsee was de scheiding tussen Westergo en Oostergo. De grondsoort om de boerderij is aangeslibde kleigrond. Sinds 2000 is een groot deel van de dijk in beheer van It Fryske Gea. Het gebied bij Murk wordt ook wel ‘Brewaard’ genoemd, afkomstig van ‘Brede waard of vaart’.
Gruttoland is de naam van het eerste project van stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF).