Tekst en foto boven Hans Peeters
Gruttolandbezoekers of trouwe lezers op onze website weten het wel; het is zelden rustig in Gruttoland. Toegegeven, de maand juli is er een van minder vogelbezoek. Het broedseizoen is afgelopen en bepaalde broedvogels, zoals de grutto, zijn al vertrokken. Het is nog te vroeg voor de echte herfsttrek, dus sommige dagen in juli zijn betrekkelijk stil. Maar niet de laatste dagen van afgelopen maand.
Honderden badderende en foeragerende kieviten / foto Hans Peeters
Als ik eind juli vogelfotohut de Skries binnensluip, is het meteen raak. Voorzichtig ga ik door de knieën om door de kijkopening te gluren en daar staan ze. Honderden kieviten en kemphanen staan op deze warme dag met de poten in het water. De kieviten zijn druk met poetsen, badderen, foerageren en slapen. De meeste zijn jonge vogels, wat te zien is aan het korte kuifje op de kop. De kemphanen zijn druk met voedsel zoeken. Dit zijn duidelijk doortrekkers, die nog even wat energie verzamelen, voordat ze verder richting Afrika vliegen.
Goudplevier in zomerkleed / foto Lubbert Boersma
Vier goudplevieren op een rij / foto Hans Peeters
Noordelijke gasten
Tussen de honderden kieviten en kemphanen staan een stuk of vijf regenwulpen. Schuw als die zijn, blijven ze wat meer op de achtergrond. Een enkele scholekster vliegt over en ik schrik op van de schrille kreet van een visdief. Ik bevind me overigens in prima gezelschap van collega-fotografen Jappie, Lubbert en Bennie. Met zijn vieren genieten we met volle teugen van dit vogelfestijn. En dan horen we hoge langgerekte fluittonen. Ale vier veren we op en fluisteren: “Wilsters”, of “goudplevieren”, voor de niet-Friezen onder ons. Een klein groepje van zo’n tien goudplevieren landt tussen de kieviten.
Eerste jaar goudplevier neemt een bad / foto Lubbert Boersma
Ook de eerste watersnippen zijn weer gearriveerd / foto Douwe Struiksma
Wat zijn ze mooi
Wat zijn ze mooi. De meeste zijn nog in broedkleed, wat betekent dat ze een goud gespikkelde rug hebben. Die is aan de flanken wit afgebiesd, terwijl het gezicht zwart is. Vanaf dat gezicht loopt een zwarte stropdas naar de buik, die eveneens zwart is. Zo mooi als ze zijn, kan ik niet omschrijven. De vogels komen duidelijk om te drinken en te badderen. Een enkele jonge vogel bevindt zich tussen het gezelschap. Die zijn geheel beige-geelachtig gespikkeld en missen de wit-zwarte tekening. Pracht zijn de goudplevieren en Jappie benaddrukt nog eens, hoe bijzonder dit is. “Je ziet ze niet vaak zo mooi in zomerkleed. Geweldig toch.” En Lubbert: “Ik kom hier nu al tien jaar zo ongeveer elke week, en het is altijd weer genieten.”
Watersnippen zijn druk met voedsel zoeken / foto Gert Buter
Ondanks het vogelfestijn gaat het werk door / foto Bennie van der Weide
Werk aan de winkel
Terwijl wij genieten van het vogelfestijn, rijdt op de achtergrond boer Murk met zijn tractor voorbij. Bennie weet te vertellen: “Murk is aan het hooien. Tja, er moet wel gewerkt worden. Maar ik heb een foto van hem gemaakt op zijn tractor met de vogels op de voorgrond. Zo kan hij straks toch nog meegenieten.”
Watersnip in een goed gesprek met een spreeuw / foto Bennie van der Weide
Fraai beeld van een geduchte rover / foto Servan Ott
Bunzing
Wie Gruttoland zegt, zegt vogels. Maar niet altijd. Een andere trouwe fotograaf, Servan Ott, had enkele dagen daarvoor een bijzondere ontmoeting met een bunzing. Het jonge dier liep over het pad naar de hutten en Servan wist hem schitterend te fotograferen. Een buitenkansje, maar of we er blij mee moeten zijn? Bunzingen zijn rovers en kunnen aardig huishouden onder de weidevogels in het broedseizoen. Hopelijk zoekt hij snel elders zijn onderkomen.
De reus en een heleboel Klein Duimpjes / foto Servan Ott
Het bericht Eén groot vogelfestijn verscheen eerst op Agrarisch Natuurfonds Fryslân.